КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ХАЗАРТА И КЪДЕ НИ ЛЪЖАТ

Хазарт е имало и ще има. Човек е приел хазарта, като най-нормалното което го съпътства в живота. Да! Така е, защото много от нещата стават случайно или са толкова много и неясни причините, че е по-лесно, изгодно и добре да се подготвяме за тях, като приемем, че появата на събитието е случайна.

Хазарта за разлика от много неща е добре познат и ясен! Той е удоволствие и бизнес едновременно. Той е и задължително регулиран за да бъде част от живота на хората без своите негативни прояви.

Хазарта! Какво е?

Има три типа игри – залагане на резултат от псевдо случайно събитие, залог срещу опонент в игра в която се изискват умения и залог срещу абсолютно случайно събитие.

При залагане на резултат от псевдо случайно събитие можем да посочим залагането на футболните мачове, конните надбягвания или някакво произволно събитие. Само като пример за произволно събитие – Ще пристигне ли влака от София точно на време /± 15 секунди/ в Пловдив? Теоретично е възможно да е предвидим резултата, но практически не се получава така, защото събитието е съвкупност от прекалено много променливи, които не се контролират и няма как да се знаят от участниците.

При залагане срещу опонент в игра се изискват умения от играещия за да спечели! Тук има два варианта на игра – игра играч срещу играч и игра срещу казиното/организатора. Разликата е, че при игра срещу опонент, организатора получава само определена такса от играещите. Играта е справедлива – математически погледнато! При игра срещу организатора, винаги организатора има предимство, което се знае и играча приема! Играта е несправедлива – математически погледнато!

При залагане на произволно събитие не се изисква някакво умение, а всичко е сведено до късмет!

Това е хазарта! Няма нищо сложно, неясно или свръхестествено!

В него обаче участват три страни!, които имат строго определени функции за да е всичко хубаво, красиво и удовлетворяващо участващите!

Първата страна е държавата! Тя осигурява законност на участниците! Тя гарантира правилата на игрите условията за провеждане! Тя гарантира приходите на обществото от този вид бизнес!

Втората страна са организаторите! Спазвайки закона са свободни да организират този бизнес.

След гаранциите на държавата и организаторите, играещите имат увереност и спокойствие за честна игра с което и се привличат към участие!

Какво стана в България?

Лъжа, грабеж и престъпления! Тук говорим само за хазарта и няма политика, няма комунизъм, няма Путин уважаеми читатели!

В НРБ за да бъда точен само държавата можеше да организира хазарт и точка! Всичко останало е незаконно! Дали е справедливо? Ако закона е еднакъв за всички – да! Другото специфично за периода, че 50% от печалбата на тотализатора се ползваше за развитие на спорта в държавата, а другата половина отиваше в бюджета! Останалото са подробности. За успехите в спорта няма да пиша, за да няма и зрънце пропаганда в материала.

Какво стана в РБ!

Единственото положително е, че хазарт може вече да организира и частния сектор, а не само държавата! Няма монопол в този бизнес! Теоретично и по закон!

Има закон в РБ няма как да го отречем! Има държавна регулация и регулаторен орган – комисията по хазарта! Има частен бизнес!, но интересно само с няколко играча и други няма или не се допускат.

Регулацията на хазарта предоставя на участниците на първо място сигурност! Сигурността е важна както за участниците, така и за организаторите. Независимо от предварително приетите и оповестени правила, често има спорни положения при които се налага намеса на арбитър за да няма ексцесии. Така е гарантирано здравето и живота на участниците! Ще се въздържа да пиша по тази точка негативите, а ще приемем, че на масовия участник е осигурена сигурност!

Регулацията трябва преди всичко да предостави на участниците законност и сигурност за провеждане на честна игра!  Регулацията гарантира, както наградата на спечелилия, печалбата на организатора, така и отчисленията за държавата/обществото!

В РБ няма такова нещо!

Къде е проблема? В държавата? В комисията по хазарта? В частния предприемач?

Започваме от долу нагоре! Частния предприемач! Визирам г-н Божков по данните изнесени от прокуратурата!

Приемаме, че с годините след 1989 година е натрупал достатъчно пари за да влезе в този бизнес! Натам е лесно, но не е чак така, ако има доста играчи! В момента в който разровиха се размириса, и то много! Оказа се, че той е играл активна роля в корупционна схема. Представете си 10000 лева подкуп само на едно лице, само за един ден! Това трябва да ви говори доста за мащаба на измамата! За каква честна игра от страна на организатора говорим или да очакваме? Никаква честна игра няма!

Стигаме до държавата!  

Поглеждаме и виждаме комисията по хазарта!

Тя не си върши работата! Всичко при нея е корупция! И то в огромни размери! Безпредметно е да се коментира, защото няма нищо неясно в нарушенията извършени от служителите и! Е, има само едно нещо което смущава – дали все пак не изпълняват поръчка от по-горе! Защото всички факти ни навеждат на тази мисъл!

Защо трябва да говорим за държавата? Защо трябва пак да даваме оценка на нея и на управлението и?

Защото фактите показват следното! Неплащане на данъци в размер 500 000 000 лева. Това само официално записано! На пръв поглед! А, колко има още минали и заминали или укрити за които няма да се намери нищо?

Как да кажем нещо хубаво за държавното управление след като никой не е разбрал! Никой! От тук мога да кажа само, че изпълнителната власт не става за нищо, а ако се докаже, че и тя лъже, просто освен да се махнат трябва и да се осъдят!

Проблема на държавата не свършва до тук обаче. Нека да погледнем и законодателната власт! Този закон, както и много от другите са направени или многократно поправяни за да бъдат единствено и САМО в полза на БОГАТИТЕ!

За съдебната власт ще говорим повече след приключване на случая! Но и тя не е без участие до тук. Най-малкото остава въпроса, как сега се самосезира и започна разследването!

Тотален разпад на държавността! Необходима е незабавна смяна на управляващите! И съд!

Уважаеми читателю, ще бъда особено удовлетворен ако може да коментираме случаи или отделен случай, който да попълни колекцията ни от нарушения на нормите и добрия тон. Така ще можем с познанието на материята да предпазим гражданите от недобросъвестните обирници и безхаберните институции!

Можете само да изпишете измислено от Вас име с което да коментирате, без да попълвате формата. Така няма да имате притеснения за свободно изказване на мнение по въпроса!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.