Нова епоха или как започва бойдисването в България

„Бойджилъка почва с бой, и завършва с бой!“ – бай Иван бояджията

Новата епоха в бойдисването започва 10-ина години след втората световна война. Започват, изучават го и развиват първо на запад. Малко след това започват да го изучават и в СССР, но закъсняват и определено са изненадани от бойджилъка. Факт е, разпада на СССР и се появява отново на картата Русия.

Интересното в случая е, че сателитите на СССР са напълно неподготвени за новия занаят бойдисване! Неподготвени са и в НРБ! О, забравихте ли вече или никога не сте я знаели, защото не сте били родени – Народна Република България – съкратено НРБ!

За НРБ ще говорим и ще си спомняме доста, но не сега. Че беше народна, беше. Че е малко недодялана си личеше още от името Народна Народна България, но …

… да продължим от появяването на бойдисването и изненадата от него!

В НРБ живееха българи и изведнъж всички станаха индианци. Защо индианци ще попитате и как? Ами започнаха да се радват на приказки от 1001 нощ, на стъкълца и дрънкулки досущ както индианците, когато се срещат навремето с колонизаторите! Как се развива историята по нататък ще разкажем сега.

Бойджилъка съществува откак свят светува, но няма водеща роля и не се забелязва току така. В НРБ бойджилъка се свежда до това, че все повече се ползва червената боя и по-малко останалите цветове. Или за да бъдем по-точни представете си една стълба /като оная от приказка за стълбата/ на която през годините за да се бойдисва са необходими много краски. Бойджията взема от тях, но взема повечко червена, малко зелена и от другите малко за всеки случай. Така лека полека докато стигне нависоко остава само от червената боя. Така в годините преди да ни изненада бойджилъка всичко беше скучно някак си, защото всичко бе в червено и само експертите и то от най-високо ниво /на стълбата най-вече/ различаваха, художника от бояджията и бойджията. Та беше нужна промяна! Една дума само, а какво стана!

Настана бойдисване!

Внесоха боя! Много боя! И специалисти всякакви по бойдисване!

Отмениха член 1 и веднага бойдисаха половината в синьо. И така в началото не беше словото, а бойдисването! След това смениха и табелата – вече не сте народа в народната народна република, а сте res Publika. Kой разбрал, разбрал, останалите все още са си само публика в тази Република. Малко по-късно започнаха да донасят и други бои и сега има над двеста партии. И настана радост невиждана! Щото им казаха на индианците, че вече всеки може да бойдисва!

Последва масово бойдисване! На бойджиите раздадоха куфарчета, на публиката обявиха, че държавата е лош собственик и трябва да се приватизира. Разгласиха, че всеки може да бойдисва и дадоха равен старт. Равен, равен, колко да е равен – ами всичко започва от една дата и час. До толкова е равен. От там насам всичко е бойдисване!

По едно време настана опасна тишина. Бойдисаните бяха взели много ризи от ближните си и нямаше как да се крият. Мани го това ами индианците започнаха да се ослушват и сбират по площадите. Трябваше нещо ново от новия занаят!

Бойджиите се допитаха и започнаха екстремно да бойдисват законите. Всеки ден по няколко нови и няколко бойдисани. Но най-важното бе да се отмени смъртната присъда! Белким някой бойджия да не пострада! Всичко става!

Речено, сторено! Но пак тези с многото ризи прозираха и си личеше, че не са бояджии или художници, а баш бойджии. Разбраха, че така неможе! Изборите се печелят от магия, но властта не се държи, а бяга!

Как мислите се реши въпроса? С бойджиите! Започнаха да бойдисват индианци като калинки, и да ги слагат на долните стъпала на стълбата, а те се боядисаха като гербери и сега настана една такава идилия. Долу са калинките, а горе цветята! Литне някоя калинка, после хоп надолу за да дойде друга, а индианците се въртят около стълбата и гледат в захлас.

Бай Иван бояджията Ви казва:

Това е положението! Да боядисвате, може! Да рисувате, може! Да бойдисвате, неможе! Ще ви видят сметката, тъй да се каже! Без бой, няма да мине!

Written By

admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.